Menu

PRZYKŁADAMY DUŻĄ WAGĘ DO ZBILANSOWANYCH POSIŁKÓW
strona cateringu

Zasady żywienia w naszym przedszkolu

Rozkład posiłków w przedszkolu:

8.30 – 9.00 – Śniadanie

11.00 – 11.15 – II Śniadanie

13.30 – 14.00 – Obiad: zupa,  II danie, kompot

po godz. 16.00 – Kanapki (według potrzeb dzieci)

 

Przez cały czas pobytu w przedszkolu dzieci mają dostęp do wody źródlanej.

Żywienie jest w naszym przedszkolu równie ważne jak opieka i edukacja. Wszystkie posiłki przygotowywane są przez firmę cateringową Eccos, która znana jest z przygotowywania smacznych i bardzo dobrych jakościowo posiłków, według tradycyjnych receptur,  dla bydgoskich żłobków, szkół i przedszkoli.

Dzieci z orzeczeniami o dietach eliminacyjnych (bezmleczna, bezglutenowa- nie restrykcyjna!, alergie) mogą mieć przygotowywane posiłki równoważne jednak z uwzględnieniem stawki żywieniowej i możliwości przedszkola. Dotyczy to również diety wegetariańskiej i koszernej.

W posiłkach staramy się ograniczać dodatki soli i cukru, nie stosujemy konserwantów i wzmacniaczy smaku- zamieniamy je ziołami; do dań mącznych używamy również mąkę razową, kukurydzianą.

Na życzenie dzieci dostają w miarę możliwości dokładki; mają prawo odmówić spożycia części posiłku

Alergeny

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez  placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

 

 „Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki
  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.